آموزش, مقالات

ارز نیمایی یا حواله نیمایی چیست؟

5/5 - (1 امتیاز)

آیا می دانید ارز نیمایی چیست؟ اگر شما نیز قصد دارید تا وارد عرصه واردات و صادرات کالا بشوید، یادگیری با برخی از مفاهیم برای شما یک کار ضروری است. بدون این اصطلاحات که برخی از آن ها بسیار جدید نیز هستند، نمی توانید کاری از پیش ببرید. یکی از اصطلاحاتی که قطعاً زیاد درباره آن می شنوید، ارز نیمایی یا حواله نیمایی است. در این مقاله سعی داریم تا درباره این ارزها و نحوه خرید وفروش آن صحبت کنیم.

ارز نیمایی چیست؟

ارز نیمایی، درواقع ارزی است که در یک سامانه به نام سامانه نیمایی، جابجا می شود. این سامانه که به وارد کنندگان و صادر کنندگان اختصاص دارد، محلی است برای خرید و فروش ارز برای این دو طرف معامله.ارزی که برای برخی از کالاها نیاز است را تنها می توان از سایت نیمایی تهیه کرد.

ارز نیمایی چیست؟طیف وسیعی از ارزها مانند دلار، یورو و… همگی در این سامانه با قیمت های کاملاً منصفانه خرید و فروش می شوند. هر چند که ارز نیمایی را اغلب وارد کنندگان و صادر کنندگان کالاها تهیه می کنند اما امروزه در این سامانه امکان خرید در میزان کم نیز وجود دارد. برای مثال دانشجوهای که در خارج از کشور تحصیل می کنند می توانند از این سامانه ارز مورد نیازشان را تامین کنند.

حواله نیمایی چیست؟

حواله نیمایی همان درخواست سفارش ارز نیمایی می باشد که به تجار داده می شود. البته این حوال زمانی در اختیار آن ها قرار می گیرد که تمام تاییدات لازم از جانب ارگان های رسمی و دولتی صورت بگیرد. بعد از آن حواله نیمایی در اختیار فرد درخواست کننده قرار می گیرد که به کمک آن می تواند وجه لازم را در حساب متقاضی واریز نماید. این حواله را می توان به خارج از کشور نیز صادر کرد تا ارز مورد نیاز برای تجار خارج از کشور تامیین شود و بتوانند کالاهی لازم را به کشور وارد کنند.

از چه زمانی حواله نیمایی روی کار آمد؟

در سال 1397، مبلغ 27 میلیارد دلار سرماه از کشور خارج شود. و همین موضوع سبب شد تا مسوولین برای رفع این مشکل، اقداماتی انجام دهند. در همان زمان، سامانه نیمایی راه اندازی شد. در این سامانه تنها صرافی های که مجاز به خرید و فروش هستند، می توانستند فعالیت کنند و همین موضوع نیز سبب شد تا دست افراد سودجو برای خارج کردن ارز از کشور، کوتاه شود.

چه کسانی می توانند حواله نیمایی بخرند؟

برای آن که بتوان از حواله نیمایی استفاده کرد، لازم است که ابتدا کارت بازرگانی دریافت کرد. بعد از دریافت کارت، تمام تجار و بازرگانانی که دارای این کارت هستند می توانند ارز نیمایی را از این سامانه تهیه کنند. قیمت ارزها در این سامانه به ریال و نسبت به بازار آزاد ارزانتر می باشد. ارزان بودن حواله نیمایی، انگیزه ای است برای صادر کنندگان را تا سپس ارز خود را از سامانه نیمایی تهیه کنند.

نحوه ثبت نام در سامانه ارز نیمایی

این سامانه دولتی می باشد و روندی بسیار آسان دارد، تنها با چند کلیک ساده می توان در آن ثبت نام کرد. ابتدا وارد سامانه NSW می شوید. سپس از قسمت ثبت نام، تمام اطلاعات لازم را وارد و در نهایت دریافت کد تایید اعتبار سنجی را وارد می کنید. بعد از دریافت کد، اطلاعات شما ثبت می شود. بعد از اتمام مراحل ثبت نام، می توانید با ورود کد ملی و کد وارد سامانه تجارت ملی شوید. در قسمت سفارش ارزی می توانید سفارش تان را ثبت کنید و بعد از ثبت درخواست سفارش شما، بانک مرکزی و صنعت درخواست های لازم را رد و بدل می کنند و در نهایت اگر اطلاعات شما تایید شود، حواله نیمایی تان صادر می گردد.

نرخ ارز نیمایی چقدر است؟

اگر بخواهیم درباره نرخ ارز نیمایی صحبت کنیم، باید بگوییم که این نرخ مستقیماً توسط دولت مشخص می شود و بطور کلی از ارزهای دولتی کمی گرانتر و از ارزهای آزاد کمی ارزانتر است. اما با این حال تجار نمی توانند هر کالایی را با حواله یا ارزهای نیمایی وارد کنند. در این سایت، برخی از کالاها شامل ارز دولتی یا نیمایی نمی شوند و در دسته ارزهای ممنوعه قرار دارند. مزیت این نکته این است که ارز دولتی برای کالاهای لوکس و غیر ضروری هدر نشود و صرفاً برای کالاهای ضروری تر بکار برود.

مزیت استفاده از سامانه نیمایی چیست؟

  • تعیین مسیری دولتی برای واردات کالا
  • مانع از قاچاق کالاها و خروج سرمایه از کشور
  • تقسیم ارزهای دولتی بطور عادلانه براساس نیازهای کشور
  • شفاف سازی تمام فرآیند عرضه و تقاضای کالاها
  • تعیین و اثبات هویت بازرگانان و تجار
  • کاهش رفت و آمدها و اتلاف وقت در ادارات
  • به علت قانونی بودن این سامانه، ثبت درخواست برای سفارش ارز کاملاً ایمن انجام می شود.
  • بهبود وضعیت مالی بسیاری از شرکت ها
  • امکان دسترسی به تمام صرافی ها و تأمین ارز مورد نیاز

معایب سامانه نیمایی و حواله نیمایی

سامانه نیمایی نیز مانند هر سامانه نوپایی دیگری دارای مشکلات و معایبی است که تجار را ممکن است دچار دردسر کند. برخی از گلایه های تجار درباره ارز نیمایی این است که بعد از ثبت سفارش ها و درخواست حواله، زمان بسیاری زیادی طول می کشد تا تایید نهایی صورت بگیرد. و این برای برخی از تجار به خصوص صاحبین کارخانه های تولیدی، کمی دردسرساز می باشد. با این حال ازمزیت های فراوانی که سامانه نیمایی برای بازرگانان داشته نمی توان چشم پوشی کرد.
حواله نیمایی چیست

بورس و اثرات ارزهای نیمایی بر آن

می دانیم که بورس یکی از سرمایه گذاری های است که، عامل تعیین کننده آن نرخ ارز می باشد. این موضوع به علت آن است که خیلی از شرکت های پذیرفته شده در بورس، در بخش صادرات کالاها فعالیت دارند. زمانی که نرخ ارز بالا می رود، درآمدزایی این شرکت ها نیز دستخوش تغییرات قرار می گیرد و در نهایت بر روی سهام بورس اثر می گذارد. در همین راستا، اگر افزایش نرخ های ارز، بطور کنترل شده ای انجام شود، می تواند در به سود رسیدن صادر کننده ها و شرکت های بورس موثر باشد.

اثر حواله نیمایی بر رشد اقتصادی کشور

امروزه بیشتر از 50 میلیون نفر از جمعیت کشور، جزو سهام داران عدالت محسوب می شوند. همانطور در ابتدا گفتیم، بهبود شرایط نرخ ارز، می تواند اثر مثبتی بر شرکت های که در بورس قرار دارند بگزارد. با پیشرفت و رشد اقتصادی این شرکت ها، سودهای بیشتری به دست مردم می رسد. با بهبود یافتن این چرخه، رشد اقتصادی کشور تا میزان بسیار زیادی افزایش پیدا میکند و این رشد توسط ارز نیمایی انجام می شود.

ارز نیمایی چه نقشی در بازار ارز دارد؟

ارزهای نیمایی زمانی روی کار آمد که فاصله بین ارز دولتی و ارز آزاد بسیار زیاد بود و افزایش قیمت های ارز و آشفتگی این بازار بیشترین مقدار بود. با ورود ارزهای نیمایی، به یکبار این آشفتگی تا حد زیادی پایین آمد. زیرا این ارز توانست سامانه دریافت ارز را با شفافیت بیشتری پیش ببرد. به این صورت که تمام درخواست ها برای ثبت ارز را بطور دقیق و توسط ارگان های دولتی، بررسی می کرد. و در نهایت توانست نقش مهمی در کنترل و نظارت بر این سامانه داشته باشد.

انواع ارز نیمایی

در ابتدا تنها ارزهای یوآن و یورو در سامانه نیمایی برای تبادلات با کشور چین ثبت می شد. اما رفته رفته با گسترش این سامانه و پیشرفت اقتصاد کشور، دیگر ارزهای بین المللی به واسطه بانک مرکزی کل کشور تایید و وارد این سامانه شد. امروزه اکثرهای ارز دولتی در این سامانه موجود هستند.
سامانه نیمایی چیست؟

چه تفاوت های بین ارز دولتی و حواله نیمایی وجود دارد؟

بطور کلی به هر چیزی که بتوان با آن در خارج از کشور تبادلات را انجام داد ارز گفته می شود و برخی از این ارزها بسیار پر کاربردتر می باشند. به عنوان مثال ارز دلار و یورو در ایران نسبت به ارزهای دیگر، متقاضیان بیشتری دارد. دولت در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور، برای تهیه این ارزها برای هر دسته از بازرگانان، طرحی را بکار گرفته است. یکی از این طرح ها ارز دولتی و دیگری ارز نیمایی است. درواقع این دو طرح کاملاً با یکدیگر متفاوت می باشند. ارز دولتی به نسبت ارز نیمایی، قیمت بسیار کمتری دارد و دسته افرادی که می توانند از آن استفاده کنند بسیار محدود می باشند. این دسته از افراد بجای ارزهای نیمایی از ارزهای دولتی استفاده می کنند. برای مثال وارد کنندگان کالاهی ضروری، دانشچویان و مسافران خارج از کشور، بیمارانی که مجبورند داروهای خارجی مصرف کنند و کارکنان دولت می توانند از ارزهای با نرخ دولتی استفاده کنند. البته که برای هر یک از این گروه ها نیز محدودیت های وجود دارد.

ارزهای نیمایی به چه کسانی تعلق می گیرد؟

همه اقشار جامعه نمی توانند از ارزنیمایی استفاده کنند. گروه های اندکی هستند که قابلیت خرید این ارز با قیمت کمتر را دارند. این افراد شامل گروه های زیر هستند؛

  • وارد کنندگان کالاهی اساسی: بعضی از کالاها یا در کشور موجود نمی باشند، یا میزان آن ها برای تمام کشور کافی نیست. بنابراین بعضی از تجار این کالاها را به کشور وارد می کنند. این تجار می توانند برای واردات در سامانه نیمایی ثبت نام و سپس ارز نیمایی را دریافت کنند.
  • دانشجویان: دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور و سپس بازگشت به کشور دارند.
  • بیماران: برخی از بیماران که بیماری های صعب العلاج دارند، با ارائه مدارک و ثبت نام می توانند ارز نیمایی دریافت و برای درمانشان در سفر یا تهیه دارو از آن استفاده کنند.
  • کارکنان دولت: سفیران کشور که برای اعزام به ماوریت ها و سفرهای خارج از کشور خود باید ارز تهیه کنند، می توانند از ارز نیمایی برای سفر تهیه کنند.

به انتهای مطلب ارز نیمایی رسیدیم. در صورت داشتن سوال می توانید در قسمت نظرات اعلام نمایید و یا با شماره مندرج در سایت بازرگانی نوید تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *